REKLAMA

Przekładany piernik na karmelu

wyświetlono: 1159 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

Piernik bez miodu, za to na karmelu. Praktycznie wszystkie masy do przełożenia oraz polewa zrobione są w formie galaretki. Ten dekoracyjny piernik pięknie zaprezentuje się wśród świątecznych słodkości. Z uwagi, że ciasto należy podać na zimno, wypiek polecam również jako deser w upalne dni.

opublikowany: 26.04.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/4 szklanki cukru + 4 łyżki (na karmel)
    5 jajek
    1 szklanka oleju
    1 szklanka wody + 1/4 szklanki (na karmel)
    1 saszetka rumianku (2g)
    1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
    1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)

    Masa czekoladowa:
    4 tabliczki czekolady gorzkiej 45% kakao (4 x 100g)
    750 ml mleka zagęszczonego 7,5% tłuszczu
    5 łyżeczek żelatyny wieprzowej
    mleko lub woda (do żelatyny)

    Masa brzoskwiniowa:
    450 g brzoskwiń bez pestek (świeże lub z kompotu)
    1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym (na 1/2 L wody)
    1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (na 1/2 L wody)
    3 szklanki gorącej wody (wrzątek)

    Masa serowa:
    350 g twarogu delikatnego naturalnego 10% tłuszczu
    300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
    1 łyżka masła
    1/3 szklanki cukru
    1 opakowanie cukru cynamonowego (20g)
    6 łyżeczek żelatyny wieprzowej
    mleko lub woda (do żelatyny)

    Polewa:
    250 ml mleka zagęszczonego 7,5% tłuszczu
    1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
    2 łyżeczki żelatyny wieprzowej

    Dodatkowo:
    1 opakowanie maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo-waniliowym (40g)
Ocena:

(średnia 4.5 z 180 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sposób przygotowania:

  • Przekładany piernik na karmelu 1. Do przygotowania ciasta należy upalić jasny karmel - 4 łyżki cukru wsypać do rondla, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.
  • Przekładany piernik na karmelu 2. Następnie wlać 1/4 szklanki wody i nadal podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Lekko wystudzić.
  • Przekładany piernik na karmelu 3. Rumianek parzyć ok. 10 min w 1 szklance gorącej wody. Torebkę wyjąć. Do płynu wsypać 1 i 1/4 szklanki cukru i gotować 10 min. Wystudzić. Dodać przygotowany karmel, wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia i przyprawę do piernika - wymieszać.
  • Przekładany piernik na karmelu 4. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wyrobić. Ciasto odłożyć na noc w chłodne miejsce (np. włożyć do lodówki).
  • Przekładany piernik na karmelu 5. Dojrzałą masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Przekładany piernik na karmelu 6. Piec ok. 50 min (180 st. C). Ciasto wystudzić. Przekroić na pół, tworząc 2 placki.
  • Przekładany piernik na karmelu 7. Na masę czekoladową wszystkie tabliczki czekolady połamać, dodać do mleka zagęszczonego - podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając. Wystudzić. Żelatynę zalać niewielką ilością mleka lub wody i pozostawić, by napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Upłynnioną żelatynę wlać do mleka zagęszczonego z czekoladą - wymieszać.
  • Przekładany piernik na karmelu 8. Tężejącą masę wyłożyć na spodni płat przekrojonego piernika. Włożyć do lodówki do stężenia.
  • Przekładany piernik na karmelu 9. Na masę brzoskwiniową owoce zblendować. Oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku, dodać mus brzoskwiniowy i wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na masę czekoladową. Ciasto ponownie włożyć do lodówki do stężenia.
  • Przekładany piernik na karmelu 10. Na masę serową masło rozpuścić, dodać cukier biały i cynamonowy. Wymieszać, zdjąć z ognia.
  • Przekładany piernik na karmelu 11. Dołożyć twaróg oraz jogurt - ponownie wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością mleka lub wody i pozostawić, by napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Upłynnioną żelatynę dodać do masy serowej. Wymieszać.
  • Przekładany piernik na karmelu 12. Tężejącą masę serową wyłożyć na poprzednią - brzoskwiniową.
  • Przekładany piernik na karmelu 13. Całość przekryć wierzchnim płatem piernika. Włożyć do lodówki - do stężenia.
  • Przekładany piernik na karmelu 14. Na polewę żelatynę wymieszać z cukrem waniliowy - zalać mlekiem zagęszczony. Gdy żelatyna napęcznieje, całość podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić.
  • Przekładany piernik na karmelu 15. Tężejącą polewą pokryć wierzch ciasta. Całość równomiernie posypać maczkiem dekoracyjnym. Ciasto włożyć do lodówki - do całkowitego stężenia.

Porady

Ciasto należy przygotować co najmniej dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce - wówczas nabierze aromatu i stanie się wilgotne.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: mariosylwia 0067Komunia

Piernik przekładany

Polecam :-)

kategoria: piernik Desery dżem porzeczkowy opublikowany: 16.10.2013 | wyświetlono: 5062 Książki kucharskie: 20 | Polecenia: 1
Dodane przez: Karina253

Piernik przekładany kremem i powidłami

Gdy tylko spróbujecie tego piernika od razu go pokochacie jest porostu przepyszny :)

kategoria: piernik Desery powidła opublikowany: 21.09.2013 | wyświetlono: 27434 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Piernik przekładany

Bardzo lubię pierniki, ten jest miękki puszysty, doskonały na świąteczny stół.

kategoria: piernik miodownik Desery dżemy powidła opublikowany: 02.10.2014 | wyświetlono: 1815 Książki kucharskie: 13 | Polecenia: 0
Dodane przez: izaa_a izaa_a

piernik przekładany...

przepis od Ani z Tasty Bloog za piernikami nie przepadam, ale ten mi na prawde smakuje

kategoria: Ciasta piernik Desery opublikowany: 22.12.2012 | wyświetlono: 3081 Książki kucharskie: 29 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE