Przekładany piernik na karmelu

  • wyświetlono: 1085 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Piernik bez miodu, za to na karmelu. Praktycznie wszystkie masy do przełożenia oraz polewa zrobione są w formie galaretki. Ten dekoracyjny piernik pięknie zaprezentuje się wśród świątecznych słodkości. Z uwagi, że ciasto należy podać na zimno, wypiek polecam również jako deser w upalne dni.

P10

Składniki

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/4 szklanki cukru + 4 łyżki (na karmel)
5 jajek
1 szklanka oleju
1 szklanka wody + 1/4 szklanki (na karmel)
1 saszetka rumianku (2g)
1 opakowanie proszku do pieczenia (15g)
1 opakowanie przyprawy do piernika (20g)

Masa czekoladowa:
4 tabliczki czekolady gorzkiej 45% kakao (4 x 100g)
750 ml mleka zagęszczonego 7,5% tłuszczu
5 łyżeczek żelatyny wieprzowej
mleko lub woda (do żelatyny)

Masa brzoskwiniowa:
450 g brzoskwiń bez pestek (świeże lub z kompotu)
1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym (na 1/2 L wody)
1 opakowanie galaretki o smaku pomarańczowym (na 1/2 L wody)
3 szklanki gorącej wody (wrzątek)

Masa serowa:
350 g twarogu delikatnego naturalnego 10% tłuszczu
300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10% tłuszczu
1 łyżka masła
1/3 szklanki cukru
1 opakowanie cukru cynamonowego (20g)
6 łyżeczek żelatyny wieprzowej
mleko lub woda (do żelatyny)

Polewa:
250 ml mleka zagęszczonego 7,5% tłuszczu
1 opakowanie cukru waniliowego (8g)
2 łyżeczki żelatyny wieprzowej

Dodatkowo:
1 opakowanie maczku dekoracyjnego o smaku kakaowo-waniliowym (40g)

Sposób przygotowania przepisu:

Przekładany piernik na karmelu

  • Przekładany piernik na karmelu1. Do przygotowania ciasta należy upalić jasny karmel - 4 łyżki cukru wsypać do rondla, podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.
  • Przekładany piernik na karmelu2. Następnie wlać 1/4 szklanki wody i nadal podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Lekko wystudzić.
  • Przekładany piernik na karmelu3. Rumianek parzyć ok. 10 min w 1 szklance gorącej wody. Torebkę wyjąć. Do płynu wsypać 1 i 1/4 szklanki cukru i gotować 10 min. Wystudzić. Dodać przygotowany karmel, wbić jajka, wsypać proszek do pieczenia i przyprawę do piernika - wymieszać.
  • Przekładany piernik na karmelu4. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wyrobić. Ciasto odłożyć na noc w chłodne miejsce (np. włożyć do lodówki).
  • Przekładany piernik na karmelu5. Dojrzałą masę przełożyć do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Przekładany piernik na karmelu6. Piec ok. 50 min (180 st. C). Ciasto wystudzić. Przekroić na pół, tworząc 2 placki.
  • Przekładany piernik na karmelu7. Na masę czekoladową wszystkie tabliczki czekolady połamać, dodać do mleka zagęszczonego - podgrzewać na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia, stale mieszając. Wystudzić. Żelatynę zalać niewielką ilością mleka lub wody i pozostawić, by napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia. Upłynnioną żelatynę wlać do mleka zagęszczonego z czekoladą - wymieszać.
  • Przekładany piernik na karmelu8. Tężejącą masę wyłożyć na spodni płat przekrojonego piernika. Włożyć do lodówki do stężenia.
  • Przekładany piernik na karmelu9. Na masę brzoskwiniową owoce zblendować. Oba opakowania galaretki rozpuścić we wrzątku, dodać mus brzoskwiniowy i wymieszać. Gdy masa zacznie tężeć, wyłożyć ją na masę czekoladową. Ciasto ponownie włożyć do lodówki do stężenia.
  • Przekładany piernik na karmelu10. Na masę serową masło rozpuścić, dodać cukier biały i cynamonowy. Wymieszać, zdjąć z ognia.
  • Przekładany piernik na karmelu11. Dołożyć twaróg oraz jogurt - ponownie wymieszać. Żelatynę zalać niewielką ilością mleka lub wody i pozostawić, by napęczniała. Następnie podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Upłynnioną żelatynę dodać do masy serowej. Wymieszać.
  • Przekładany piernik na karmelu12. Tężejącą masę serową wyłożyć na poprzednią - brzoskwiniową.
  • Przekładany piernik na karmelu13. Całość przekryć wierzchnim płatem piernika. Włożyć do lodówki - do stężenia.
  • Przekładany piernik na karmelu14. Na polewę żelatynę wymieszać z cukrem waniliowy - zalać mlekiem zagęszczony. Gdy żelatyna napęcznieje, całość podgrzewać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę wystudzić.
  • Przekładany piernik na karmelu15. Tężejącą polewą pokryć wierzch ciasta. Całość równomiernie posypać maczkiem dekoracyjnym. Ciasto włożyć do lodówki - do całkowitego stężenia.

Porady

Ciasto należy przygotować co najmniej dzień przed podaniem i przechowywać w lodówce - wówczas nabierze aromatu i stanie się wilgotne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babciz_roznych_stron_swiatagalaretkaCiastożelatynatwarógpiernikmasa serowaDeserna słodkomasa czekoladowajogurt greckiWigiliabrzoskwinieświętaposypkamasaprzyprawa do piernikaczekolada gorzkaboże narodzeniecukier waniliowypolewana zimnomleko zagęszczonekakaowywaniliowywarstwowyna upałefektownycytrynowapomarańczowamasa jogurtowamasa brzoskwiniowacukier cynamonowymaczek dekoracyjnyprzekładanyrumianekwilgotnydojrzewającydekoracyjnyna olejuprzepis_miesiąca1000na karmelukompotbez miodu

Komentarze

Podobne przepisy

Ekspresowy piernik przekładany powidłami

Dodane przez: a_sad07

Ekspresowy piernik przekładany powidłami

Aromatyczne ciasto, do przygotowania...

Ciasto na pierniczki

Dodane przez: Gosia123

Ciasto na pierniczki

Proste i szybkie ciasto na pierniczki....

Piernikowy smak

Dodane przez: ewiczka2304

Ciasto Piernikowy smak - Piernik przekładany...

Doskonałe połączenie piernikowego...

piernik

Dodane przez: elapolo

Szybki piernik przekładany powidłami sliwkowymi...

To szybka wersja piernika, a w...

Orzechowy sernik na pierniku

Dodane przez: Mniam1

Orzechowy sernik na pierniku

Dwa rodzaje wypieków w jednym....

Sernik na pierniku

Dodane przez: benka

Sernik na pierniku

Wyśmienity sernik na pierniku z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE