Piernik

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu piernik, przełożony powidłami i masą budyniową.
Jest bardzo delikatny i puszysty.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajka 4 sztuki
    Cukier 3/4 szklanki
    Mąka 3 szklanki
    Herbata 1 szklanka z dwóch saszetek zaparzona i wystudzona
    Miód sztuczny 1 szklanka
    Soda 2 łyżeczki
    Olej 1 szklanka
    Przyprawa do piernika 1 szt
    Masa :
    Mleko 3 szklanki
    Cukier 3/4 szklanki
    Cukier waniliowy 1 opak
    Mąka pszenna 2 łyżki
    Mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Masło 250 g
    Dodatkowo 1 słoik powideł śliwkowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka zmiksować razem z cukrem, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Dzielimy na 3 części. Z powstałej masy pieczemy 3 blaty piernikowe, temperatura pieczenia 180 stopni ok 10 - 12 minut. Studzimy. Masa 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym , w 1 szklance mleka mieszamy obie mąki i gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. 1 blat piernikowy smarujemy powidłami, następnie masą i tak samo pozostałe blaty. Całość można udekorować polewą czekoladową. Smacznego.

Porady

Blaszka 40 x24 wyłożona papierem do pieczenia

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować