Jajka 4 sztuki
Cukier 3/4 szklanki
Mąka 3 szklanki
Herbata 1 szklanka z dwóch saszetek zaparzona i wystudzona
Miód sztuczny 1 szklanka
Soda 2 łyżeczki
Olej 1 szklanka
Przyprawa do piernika 1 szt
Masa :
Mleko 3 szklanki
Cukier 3/4 szklanki
Cukier waniliowy 1 opak
Mąka pszenna 2 łyżki
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Masło 250 g
Dodatkowo 1 słoik powideł śliwkowych
Sposób przygotowania przepisu:
Piernik
1.
Jajka zmiksować razem z cukrem, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Dzielimy na 3 części. Z powstałej masy pieczemy 3 blaty piernikowe, temperatura pieczenia 180 stopni ok 10 - 12 minut. Studzimy. Masa 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym , w 1 szklance mleka mieszamy obie mąki i gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. 1 blat piernikowy smarujemy powidłami, następnie masą i tak samo pozostałe blaty. Całość można udekorować polewą czekoladową. Smacznego.
Porady
Blaszka 40 x24 wyłożona papierem do pieczenia
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze