Piernik

  • wyświetlono: 350 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczny i prosty w wykonaniu piernik, przełożony powidłami i masą budyniową. Jest bardzo delikatny i puszysty.

  • 1 porcje
  • Łatwy

Składniki

Jajka 4 sztuki
Cukier 3/4 szklanki
Mąka 3 szklanki
Herbata 1 szklanka z dwóch saszetek zaparzona i wystudzona
Miód sztuczny 1 szklanka
Soda 2 łyżeczki
Olej 1 szklanka
Przyprawa do piernika 1 szt
Masa :
Mleko 3 szklanki
Cukier 3/4 szklanki
Cukier waniliowy 1 opak
Mąka pszenna 2 łyżki
Mąka ziemniaczana 2 łyżki
Masło 250 g
Dodatkowo 1 słoik powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik

  • 1. Jajka zmiksować razem z cukrem, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Dzielimy na 3 części. Z powstałej masy pieczemy 3 blaty piernikowe, temperatura pieczenia 180 stopni ok 10 - 12 minut. Studzimy. Masa 2 szklanki mleka gotujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym , w 1 szklance mleka mieszamy obie mąki i gotujemy budyń. Studzimy. Masło miksujemy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. 1 blat piernikowy smarujemy powidłami, następnie masą i tak samo pozostałe blaty. Całość można udekorować polewą czekoladową. Smacznego.

Porady

Blaszka 40 x24 wyłożona papierem do pieczenia

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastopiernikmąka

Komentarze

Podobne przepisy

Puszysty piernik

Dodane przez: gosiakp

Puszysty piernik

Bardzo szybki piernik do zrobienia...

Piernik kajmakowy

Dodane przez: JustKuchcik

Piernik kajmakowy

Zamiast karmelu, który często figuruje...

Piernik staropolski

Dodane przez: joanna30

Piernik staropolski

Nie ma Świąt bez piernika. W tym...

piernik

Dodane przez: izaa_a

piernik przekładany...

przepis od Ani z Tasty Bloog za...

Piernik marchewkowy

Dodane przez: reginazieminska

Piernik marchewkowy

Każdemu ten piernik tak bardzo...

Marchewkowy piernik

Dodane przez: bienpyt

Marchewkowy piernik

Najprostsze ciasto z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE