Golonka

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Po prostu super golonka na każdą okazję.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Golonka 2 sztuki tylnie
    Woda 1 litr
    Marchewka 1 (mała)
    Pietruszka 1 (mała)
    Seler 1/4 szt
    Cebula 1 sztuka
    Liść laurowy 3 szt
    Ziele angielskie 6 szt
    Sól 1 łyżka
    Czosnek 2 ząbki
    Pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
    Musztarda 2 łyżki

Golonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotuję 1 litr wody wraz z solą, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie dodaję warzywa pokrojone i gotuję ok 30 minut. Gdy przestygnie dodaję czosnek przeciśnięty i pieprz cayenne . Do zimnej marynaty wkładam golonki i chowam do lodówki na 3-4 dni. Golonki osuszam i smaruje musztardą, następnie obsmarzam z każdej strony. Przekładam do garnka i zalewam pozostałą marynatą, gotuje 2.5-3 godziny. Ugotowane golonki zapiekam chwilę w piekarniku. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy