Pizza - ciasto

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto na pizzę w stylu neapolitańskim, miękkie w środku i z grubymi brzegami. Tylko mała ilość dodanych drożdży i powolny rozrost ciasta pozwala na uzyskanie pizzy jak z Włoskiej pizzeri.

  • 3 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

Mąka 800g +do podsypania
Woda 500ml
Sól 25g
Olej 25g
Cukier 10g
Drożdże świeże 3g lub suche 1g

Sposób przygotowania przepisu:

Pizza - ciasto

  • 1. Do miski dodaję wodę, cukier i drożdże mieszam, następnie dodaję 2/3 mąki i mieszam do połączenia. Odstawiam na 1 godzinę. Po tym czasie dodaję resztę mąki i sól wyrabiam ciasto stopniowo dolewam olej. Ciasto wyrabiam ok 10 - 15 minut ma być miękkie i elastyczne, odstawiam na 1 godzinę. Dzielę ciasto na 3 części formując kule, każdą nacieram olejem i układam na blaszce przykrywam folią i odstawiam na 6-8 godzin w temp. pokojowej. Ciasto gotowe do pizzy. Temperatura pieczenia 250 stopni plus termoobieg, czas pieczenia 10 minut.

Porady

Tak przygotowane ciasto można włożyć do lodówki na noc(też wyrośnie) przed pieczeniem należy wyjąć ciasto z lodówki na 2-3 godziny aby złapało temperaturę pokojową. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do 5 dni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastomąkapizza

Komentarze

Podobne przepisy

zawsze się udaje

Dodane przez: ANECIK1980

Pizza z przepisu na ciasto M. Gessler

Przeglądając strony internetowe...

Pizza na cieście francuskim z szynką

Dodane przez: GoGo93

Pizza na cieście francuskim

Pyszna i szybka w wykonaniu pizza...

Pizza na grubym cieście

Dodane przez: PolskaGotuje

Pizza na grubym cieście

Zostało Wam trochę ciasta na racuchy...

pizza na cienkim cieście

Dodane przez: zlotko

Pizza na cienkim cieście

najlepsza pizza na cienkim cieście!

pizzaI

Dodane przez: Agiatis

Pizza na cienkim cieście

Można powiedzieć że każde dziecko...

Pizza na puszystym cieście

Dodane przez: Kloruś

Pizza na puszystym cieście

Sekretem dobrem pizzy jest jej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE