PIERNICZKI z tradycją

0 (0 ocen)

  • 45 min

Ten przepis w rodzinie mojego męża przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. Cudowny smak, aromat prawdziwych świąt rodzinnych. Radość z pieczenia i dekorowania wspólnie z domownikami – cudowne – niezapomniane chwile. Po prostu czar świątecznej atmosfery.

  • 45 min

Składniki:

  • 1,25 kg mąki
    40 dag cukru
    25 dag miodu prawdziwego lub sztucznego
    5-10 dag tłuszczu ( ciut więcej)
    2 jaja
    1 ½ dag sody oczyszczonej
    Przyprawy: po jednej łyżeczce płaskiej - cynamon/goździki/imbir/kawa/anyż
    Otarta skórka z pomarańczy
    ½ łyżeczki gałka muszkatołowa mielona
    ½ paczki przyprawa do pierników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniczki z tradycją - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmel: 2 dkg cukru zarumienić silnie w garnuszku, wlać ostrożnie 1/8 l wody. zagotować.
    Cukier zalać karmelem gorącym i zamieszać, dodać miód i przyprawy. Zagotować i ostudzić. Sodę oczyszczoną wymieszać z przesianą mąka. Potem wszystkie dodatki razem i zagniatamy cisto. Jajka dodajemy na samym końcu.
    Odkładamy ciasto piernikowe (minimum 2 dni niech leżakuje w chłodnym miejscu, a może nawet dłużej ja robię go ok 2 tyg. Przed pieczeniem).
    Przed pieczeniem najlepiej ciasto przenieść do ciepłego pomieszczenia. Następnie wyrabiamy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 3 mm wycinamy foremkami kształty układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok 8-10 min w piekarniku nagrzanym 180 st. z włączonym termoobiegiem.
    Upieczone dekorujemy według własnych upodobań: lukier/ polewa/ pisaki dekoracyjne itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować