Pierniczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -110 g margaryny
    -100 g cukru pudru
    -150 g melasy z trzciny cukrowej
    -375 g mąki pszennej
    -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1/2 łyżeczki cynamonu
    -1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    -2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    -1/4 łyżeczki soli
    -1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Pierniczki

Pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuścić masło z cukrem pudrem i melasą. Odstawić do przestygnięcia. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodać jajko i rozpuszczone masło z cukrem i melasą. Dokładnie wymieszać ciasto, będzie lepkie i klejące. Wstawić je do lodówki na min. 2 godziny. Po tym czasie można je będzie łatwo odrywać i cienko rozwałkowywać. Foremkami wyciąć wzorki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. i piec ok. 7-8 min, aż się zrumienią. Wyjąć i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować