Pierniak Martuli z powidłami

0 (0 ocen)

Ciasto to jest bardzo łatwe, smaczne i zawsze się udaje.

Składniki:

  • -2 szklanki cukru
    -1 margaryna
    -1/3 szklanki mleka
    -4 łyżki kakao
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 szklanki mąki
    -4 jaja
    -przyprawa do piernika
    polewa czekoladowa
    -70 gr margaryny
    -1/3 szklanki cukry
    -3 łyżki kakao
    -2 łyżki śmietany 18%
    oraz
    - słoiczek powideł jagodowych

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pierniak martuli z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuszczamy w garnku.
    Dodajemy mleko, cukier, kakao i przyprawę do piernika (kto lubi bardziej aromatyczne doda więcej ale ok 2 łyżki)
    Całość studzimy.
    Oddzielamy białka od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywną pianę.
    Do masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
    Gotową masę wlewamy do brytfanny. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Gdy ciasto będzie zimne przekrawany je na pół. Na pierwszą część smarujemy powidła i przykrywamy drugą połówka ciasta.
  • 3. Polewa czekoladowa.
    W garnku roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier, kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Gdy polewa będzie chłodna polewamy nią wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować