Pierniak martuli z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuszczamy w garnku.
Dodajemy mleko, cukier, kakao i przyprawę do piernika (kto lubi bardziej aromatyczne doda więcej ale ok 2 łyżki)
Całość studzimy.
Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Do masy dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Gotową masę wlewamy do brytfanny. Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Gdy ciasto będzie zimne przekrawany je na pół. Na pierwszą część smarujemy powidła i przykrywamy drugą połówka ciasta.
3.Polewa czekoladowa.
W garnku roztapiamy margarynę. Dodajemy cukier, kakao. Wszystko dokładnie mieszamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Gdy polewa będzie chłodna polewamy nią wierzch ciasta.
Komentarze