Pielmieni z mięsem i grzybami

4.5 (173 ocen)

  • 60 min

pierożki jak kto woli

  • 60 min

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego
    20 g grzybów suszonych
    1 cebula
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    1 jajko
    bułka tarta

    ciasto
    3 szkl mąki
    2 jajka
    szczypta soli
    1 łyżka oleju
    woda

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pielmieni z mięsem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby namoczyć i ugotować, odcedzić i zemleć lub zblendować. Na patelni podsmażyć na łyżce tłuszczu drobno posiekaną cebulkę, dodać grzyby i poddusić ok 10 min. Wystudzić. Dodać mięso mielone, jajko, przyprawy i bułki tartej tyle by masa nie była zbyt rzadka.
    Z mąki, jajek, soli i oleju zagnieść ciasto dodając po odrobinie wody . Ciasto powinno być niezbyt twarde.
    Wałkować cienko, kroić w kwadraty o boku ok 5- 6 cm , nakładać małe porcje nadzienia i sklejać kształtne pielmieni. Ugotować w osolonym wrzątku, podawać z cebulką usmażoną na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować