PIELMIENI- duże pierogi z mięsem

4.5 (196 ocen)

  • 2 godz.

Dla początkujących i nie tylko.To jest moja wersja,składników i wykonania.

  • 2 godz.

Składniki:

  • nadzienie:
    -1 kg. mięsa mielonego z szynki
    -2 średnie cebule
    -2 łyżki tłuszczu
    -1 kapusta pekińska, średnia
    -3 średnie marchewki
    -natka pietruszki
    -1 jajko
    -1/2 szklanki bułki tartej
    -sól, pieprz, papryka mielona


    ciasto:
    -1 kg. mąki
    -1 masło(25 dkg) miękkie
    -2 szklanki letniej wody
    -2 żółtka
    -1 jajko
    -1 płaska łyżeczka soli

    dodatkowo:
    usmażony boczek
    przyrumieniona tarta bułka na maśle
    usmażona cebulka
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem Pielmieni

Pielmieni- duże pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • smażenie mięsa 1. Mięso podsmażyć na tłuszczy, przyprawić.Dodać pokrojoną cebulę i dalej podsmażyć.
  • kapusta pekińska 2. Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Wybrać na durszlak i odcisnąć.
  • składniki na farsz 3. Marchew ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
    Natkę pietruszki posiekać.
    Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa, ale przez sitko z dużymi otworami.
    Dodać jajko, przyprawić, ale uważać bo mięso już przyprawione.
    Wymieszać wszystko.
  • dzielenie farszu 4. Farsz podzielić na 5 części.
  • podzielony farsz 5. Każdą część jeszcze podzielić na 10. Zrobić kulki, będzie 50 szt.
  • wyrabianie ciasta 6. Składniki na ciasto, wymieszać łyżką drewnianą, potem zagnieść. Nie dolewać od razu całej wody. Zależy jakie duże były jajka i jaka mąka. Można zawsze dolać na koniec.
  • robienie pierogów 7. Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, i jeszcze wyrobić.
    Podzielić na 5 części.Każdą na 10. Robić kulki, lekko rozwałkować.
    Kłaść farsz i zlepiać.Odkładać na oprószoną mąką tacę, albo blaszkę.
  • pierogi 8. Wrzucać partiami na kipiącą i osoloną wodę. Lekko przemieszać.
    Jak podpłyną to zdjąć pokrywkę, przemieszać i gotować ok. 5 min.
    Przed wybraniem polać szklanką zimnej wody.
    Wybierać cedzakiem, do jakiegoś naczynia. Można polać roztopionym masłem, przemieszać w powietrzu. Zapobiegnie sklejaniu się.
    Podawać z usmażonym boczkiem, przyrumienioną tartą bułką na masle, albo usmażoną cebulką.
  • suszenie pierogów, na potem 9. Jeżeli pierogi mają być na potem, to radzę po ugotowaniu, wyłożyć na blaszkę, aby obeschły. Jeszcze ciepłe obrócić na drugą stronę, starając się ułożyć na suchym miejscu. Jak przestygną można składać do naczynia.
  • 10. Można potem podgrzać w gorącej wodzie z odrobiną oleju. Albo po prostu podsmażyć z obu stron.

Porady

Można oczywiście, ciasto wałkować, wykrawać, nadziewać i zlepiać. Ja tak robię od zawsze, nie zostaje mi ciasto ani farsz, wszystko wyliczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować