Pielmieni- duże pierogi z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażyć na tłuszczy, przyprawić.Dodać pokrojoną cebulę i dalej podsmażyć.
2.Kapustę obrać z wierzchnich liści, przekroić na pół i ugotować w osolonej wodzie. Wybrać na durszlak i odcisnąć.
3.Marchew ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem mleka.
Natkę pietruszki posiekać.
Wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa, ale przez sitko z dużymi otworami.
Dodać jajko, przyprawić, ale uważać bo mięso już przyprawione.
Wymieszać wszystko.
4.Farsz podzielić na 5 części.
5.Każdą część jeszcze podzielić na 10. Zrobić kulki, będzie 50 szt.
6.Składniki na ciasto, wymieszać łyżką drewnianą, potem zagnieść. Nie dolewać od razu całej wody. Zależy jakie duże były jajka i jaka mąka. Można zawsze dolać na koniec.
7.Wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, i jeszcze wyrobić.
Podzielić na 5 części.Każdą na 10. Robić kulki, lekko rozwałkować.
Kłaść farsz i zlepiać.Odkładać na oprószoną mąką tacę, albo blaszkę.
8.Wrzucać partiami na kipiącą i osoloną wodę. Lekko przemieszać.
Jak podpłyną to zdjąć pokrywkę, przemieszać i gotować ok. 5 min.
Przed wybraniem polać szklanką zimnej wody.
Wybierać cedzakiem, do jakiegoś naczynia. Można polać roztopionym masłem, przemieszać w powietrzu. Zapobiegnie sklejaniu się.
Podawać z usmażonym boczkiem, przyrumienioną tartą bułką na masle, albo usmażoną cebulką.
9.Jeżeli pierogi mają być na potem, to radzę po ugotowaniu, wyłożyć na blaszkę, aby obeschły. Jeszcze ciepłe obrócić na drugą stronę, starając się ułożyć na suchym miejscu. Jak przestygną można składać do naczynia.
10.Można potem podgrzać w gorącej wodzie z odrobiną oleju. Albo po prostu podsmażyć z obu stron.
Porady
Można oczywiście, ciasto wałkować, wykrawać, nadziewać i zlepiać. Ja tak robię od zawsze, nie zostaje mi ciasto ani farsz, wszystko wyliczone.
Komentarze