Wilgotne ciasto o pomarańczowym aromacie, z chrupiącym makiem i soczystymi śliwkami. Idealne do herbatki w środku tygodnia.
60 min
Składniki:
*foremka 24*24 cm
Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
250 g masła
5 jajek
2 łyżki suchego maku
sok i skórka z dużej pomarańczy
2 łyżki mleka
300 g śliwek
1 łyżka bułki tartej
Piegusek ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, proszek i mak wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodawać po jajku, następnie wlać sok z pomarańczy, mleko i skórkę. Dodać mąkę z makiem i wymieszać.
2.Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki pokroić w połówki, wymieszać z bułką tartą i ułożyć na cieście skórką w dół. Piec około 40 minut w 170*C z termoobiegiem. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Komentarze