Baranina jest bardzo zdrowa, ale mało popularna w Polsce. Z baraniego udźca można wyczarować wiele pysznych dań - wszystko zależy od tego, jak mięso zostanie przyprawione i jak się ja oprawi. Można przyrządzać z kością, można bez. Baranina jest dobra zarówno na niedzielny obiad, jak i na przyjęcie.
4.51 (190 ocen)
Porady
1. Bardzo zdrową kaszę jaglaną gotujemy na sypko w taki sposób: kaszę wsypać do garnka i prażyć, aż puści miły zapach. Przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i z powrotem umieścić w garnku. Zalać wrzątkiem - wody powinno byc dwa razy tyle, co kaszy. Nie przesadzać z solą - jaglana przejmuje smaki dodanych przypraw. Kaszę można ugotować wcześniej - do trzech dni spokojnie może stać w lodówce i służyć jako baza do kotlecików, ale również deserów, jogurtów etc.. Kaszy nie mieszkamy w trakcjie gotowania. Kasza "zasysa" wodę i puchnie. Kiedy woda zniknie z powierzchni, czekamy jeszcze maksymalnie minutę i zestawiamy garnek z ognia. Czas gotowania kaszy: ok. 15 minut. 2. Podając pieczeń nie zapomnijmy o gęstym jogurcie naturalnym, który kładziemy na talerzu obok mięsa - przełamie smak lub go złagodzi. Jogurt zmiesza się z tłuszczem z mięsa i stworzy łagodny sos na talerzu.
Komentarze