Pieczony udziec barani z cynamonem w miłym towarzystwie kuleczek jaglanych

4.51 (190 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Baranina jest bardzo zdrowa, ale mało popularna w Polsce. Z baraniego udźca można wyczarować wiele pysznych dań - wszystko zależy od tego, jak mięso zostanie przyprawione i jak się ja oprawi. Można przyrządzać z kością, można bez. Baranina jest dobra zarówno na niedzielny obiad, jak i na przyjęcie.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Pieczeń:

    -udziec barani z kością: 2 - 2,5 kg
    -przyprawy: kurkuma, czerwona słodka papryka, pieprz, sól, 2 łodygi rozmarynu, 2-3 laski cynamonu
    -5 - 6 główek czosnku
    -czerowna cebula: 2 sztuki
    -maksymalnie pół szklanki wody

    Kuleczki jaglane (wyjdzie ok. 10 sztuk):

    -kasza jaglana: 2-3 szklanki
    -płatki owsiane: 1 szklanka
    -zielenina: miks sałatek (np. rukola, botwinka)
    -czosnek: 2-3 ząbki
    -pieprz, sól
    -ewentualnie 1 jajko

    Dodatkowo będziemy potrzebować oleju/oliwy z oliwek oraz kubeczka jagurtu naturalnego oraz jeden brokuł

Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń Udziec

Pieczony udziec barani z cynamonem w miłym towarzystwie kuleczek jaglanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udziec barani nadzian czosnkiem, cynamonem i rozmarynem 1. Pieczeń:

    1. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy tak, aby w powstałe dziurki włożyć obrany czosnek oraz rozmaryn wlożony uprzednio w laskę cynamonu. Oczywiście cynamon i rozmaryn trzeba pociąć na krótsze części. Czosnek wkładamy w mięso osobno, rozmaryn w cynamonie osobno.

    2. Mięso delikatnie posolić, popieprzyć i obtoczyć w słodkiej papryce i kurkumie.

    3. W naczyniu do pieczenia lub na blasze z piekarnika rozprowadzić olej, ułożyć pieczeń i dać ociupinkę wody.

    4. Obie cebule pokroić na cztery cześci i ułożyć obok mięsa.

    5. Mięso włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza.

    6. Piec 60 - 70 minut.

    7. Wyjąć pieczeń, odczekać ok. 40 minut, po to, aby tłuszcz został w środku mięsa.

    8. Mięso kroimy w plastry, umiejętnie odkrawając je od kości. Powinno być różowe, delikatne i soczyste.
  • 2. Kuleczki jaglane:

    1. Ugotować kaszę jaglaną na sypko z ociupinką soli. Ostudzić.

    2. Zmiksować płatki owsiane na drobny pyłek.

    3. Zmiksować zielenienę z czosnkiem.

    4. Zmieszać kaszę jaglaną, zieleninę i pył z płatków owsianych i uformować kuleczki. Jeśli składniki będą się słabo lepić, dodać jajko.

    5. Smażyć na patelni do zarumienienia.

    6. Skroić brokuł na drobne "drzewka" i dorzucić na patelnię, do kuleczek.

    7. Brokuł smażymy, aby stał się tylko trochę miękki - dzięki temu zostanie chrupiący i zdrowy.

Porady

1. Bardzo zdrową kaszę jaglaną gotujemy na sypko w taki sposób: kaszę wsypać do garnka i prażyć, aż puści miły zapach. Przesypać na sitko, sparzyć wrzątkiem i z powrotem umieścić w garnku. Zalać wrzątkiem - wody powinno byc dwa razy tyle, co kaszy. Nie przesadzać z solą - jaglana przejmuje smaki dodanych przypraw. Kaszę można ugotować wcześniej - do trzech dni spokojnie może stać w lodówce i służyć jako baza do kotlecików, ale również deserów, jogurtów etc.. Kaszy nie mieszkamy w trakcjie gotowania. Kasza "zasysa" wodę i puchnie. Kiedy woda zniknie z powierzchni, czekamy jeszcze maksymalnie minutę i zestawiamy garnek z ognia. Czas gotowania kaszy: ok. 15 minut. 2. Podając pieczeń nie zapomnijmy o gęstym jogurcie naturalnym, który kładziemy na talerzu obok mięsa - przełamie smak lub go złagodzi. Jogurt zmiesza się z tłuszczem z mięsa i stworzy łagodny sos na talerzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować