Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku

4.5 (176 ocen)

Moje jedne z popisowych dań pod hasłem przewodnim: " przez żołądek do serca..." ;) Podstawa tego dania to świeża natka pietruszki, bazylia i czosnek.

Składniki:

  • Składniki na 2 porcje:
    2 całe pstrągi
    4 ząbki czosnku
    wiązanka natki pietruszki
    4 łodygi tymianku
    dużo świeżej bazylii (najlepiej cała doniczka)
    2 gałązki rozmarynu
    4 łodygi tymianku
    kilka liści szałwii (można pominąć)
    sól (u mnie morska jodowana)
    pieprz
    2 łyżki masła
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczony pstrąg w bukiecie ziół i czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby.
  • pstrąg 2. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku, szałwii...
  • 3. Rybkę zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 30 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu możemy rybkę posmarować masłem ziołowo - czosnkowym własnej roboty. Rybkę skrapiamy cytryną, jemy ze świeżym chlebem. Nadzienie z ziół jest najlepsze w tej rybce:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Masło Pstrąg Ryby Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować