Pieczony pstrąg w ziołach

4.5 (156 ocen)

Cudownie aromatyczny i doskonale doprawiony. Pieczony w folii co powoduje iż mięso nie jest suche.

Składniki:

  • dla 4 osób:
    4 pstrągi tęczowe wypatroszone
    przyprawa do ryb
    pieprz cytrynowy
    sól morska
    zioła suszone: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, zioła prowansalskie
    zioła świeże: natka pietruszki, cząber, szałwia, oregano
    2-3 ząbki czosnku
    4 plastry cytryny
    oliwa z oliwek
    4 plasterki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb

Pieczony pstrąg w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczony pstrąg w ziołach 1. Ryby umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć suszonymi ziołami o raz przyprawami (brzuszki też). Skropić oliwą i odstawić na minimum 2-3 godziny. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Do każdego brzuszka włożyć plaster masła, 2-3 plasterki czosnku, po gałązce świeżych ziół i plasterek cytryny.
  • Pieczony pstrąg w ziołach 2. Gotowe ryby ułożyć (każdą osobno) na foli aluminiowej, skropić cytryną i zawinąć.
  • Pieczony pstrąg w ziołach 3. Zawinięte ryby ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok 15 min. Odwinąć folię i piec jeszcze 2-5 min.

Porady

Zioła można zamienić i zastosować takie jak lubimy lub jakie akurat mamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować