Pstrąg pieczony w ziołach

4.5 (168 ocen)

Pstrag powstał w oparciu o przepis z ksiażki "Pascal kontra Okrasa"

Składniki:

  • 4 świeże pstrągi
    łyżeczka ziaren kolendry
    2 łyżeczki posiekanego koperku
    2 cebule
    40g masła
    5 ząbków czosnku
    2 cytryny
    1 łyżeczka imbiru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pstrąg pieczony w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyte cytryny kroimy na cząstki wraz z skórkami. Kładziemy je na suchej, rozgrzanej patelni i mocno opiekamy z każdej strony. Dodajemy pokrojone w półplastry cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki). Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 2 minuty. Studzimy.
  • 2. 2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, dokładnie rozcieramy. Mieszamy z koperkiem.
    Miękkie masło rozcieramy z ziołami. Dodajemy przyszykowany czosnek z koperkiem i solą.
  • 3. Pstrąga nacinamy w poprzek, tworząc jakby kieszonki.
    Do środka ryby dajemy mieszankę cytrynowo-cebulową, natomiast w nacięcia/kieszonki wkładamy uszykowane masło z ziołami.
  • 4. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Układamy rybę.
    Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.

Porady

Pstrąga podałam na sałacie skropionej lekko sokiem z cytryny

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować