Pstrąg pieczony w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte cytryny kroimy na cząstki wraz z skórkami. Kładziemy je na suchej, rozgrzanej patelni i mocno opiekamy z każdej strony. Dodajemy pokrojone w półplastry cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki). Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 2 minuty. Studzimy.
2.2 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy sól, dokładnie rozcieramy. Mieszamy z koperkiem.
Miękkie masło rozcieramy z ziołami. Dodajemy przyszykowany czosnek z koperkiem i solą.
3.Pstrąga nacinamy w poprzek, tworząc jakby kieszonki.
Do środka ryby dajemy mieszankę cytrynowo-cebulową, natomiast w nacięcia/kieszonki wkładamy uszykowane masło z ziołami.
4.Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Układamy rybę.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.
Porady
Pstrąga podałam na sałacie skropionej lekko sokiem z cytryny
Komentarze