Pyszny pieczony mintaj na pomidorach w sosie serowo -natkowym, doprawiony przyprawami.Niskokaloryczny i aromatyczny swym smaiem skusi kazdego. Smak lekko pomidorowy , a na wierzchu delikatna soczysta panierka.
35 min
Składniki:
60 dag mrożonych filetów z mintaja
60 dag pomidorów
1/2 pęczka natki
10 deko zółtego sera
sok z cytryny
6 łyżek koncentratu pomidorowego
6 łyżek bułki tartej
6 łyżek oliwy
łyżka suszonego tymianku
sól, pieprz
Pieczony mintaj a'la pomidorowy pod panierką serowo-natkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, pokroić na plasterki. Płaską żaroodporną formę polać 2 łyżkami oliwy. Na dnie ułożyć plastry pomidorów, oprószyć pieprzem i tymiankiem. Ułożyć filety rybne (nierozmrożone), lekko skropić sokiem z cytryny, przyprawic je sola i pieprzem.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, grubo posiekać i wymieszać z koncentratem pomidorowym Do tej panierki dodac starty na tarce żółty ser.
dodać bułkę tartą i resztę oliwy.Całosc jeszcze raz wymieszac.
Panierkę równomiernie rozłożyć na rybie. Piec 10 minut w temperaturze 200°C. Przykryć folią aluminiową, piec jeszcze 15 minut. Folię zdjąć, udekorować natka oraz świezymi pomidorami
Komentarze