Pieczony kurczak w warzywach

4.5 (145 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Szybkie i dietetyczne danie. Polecam zwłaszcza tym co kochają rozmaryn:)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia (średnie): 2 sztuki
    - papryka (najlepiej dwukolorowe, wtedy danie ciekawiej wygląda): 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - piersi kurczaka: 3 sztuki
    - czosnek: 4 ząbki
    - sok z cytryny: 2 łyżeczki
    - oliwa (lub więcej): 4 łyżki
    - rozmaryn (do smaku albo podać świeży): 3 łyżeczki
    - sól, (do smaku): 2 szczypty
    - pieprz (do smaku): 2 szczypty
    - kartofle: 4 sztuki
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać pierkanik (gazowy) do 200 stopni. Cukinie, paprykę, cebulę i karftole umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do brytfannki. Posolić i popieprzyć.
  • 2. W osobnym naczyniu, zrobić mieszaninę z oliwy, rozmarynu, czosnku (przeciśnięty) i 2 łyżeczki soku. Wymieszać.
  • 3. Oblać warzywa (zostawić trochę dla kurczaka) i wymieszać by wszystkie warzywa były pokryte oliwą. Wstawić do piekarnika. Piec 20 min.
  • 4. W tym czasie oczyścić piersi kurczaka, umyć, osuszyć. Pokroić (ja nie pokroiłam i żałuję). Posolić i popieprzyć. Oblać resztą marynatą. I pozostawić na 15 min.
  • 5. Następnie kurczaka dodać do warzyw i piec kolejne 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować