PIECZONY KURCZAK

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Jak z rożna ;)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1 kurczak zagrodowy o wadze ok. 1700g
    •1/4 łyżeczki wędzonej papryki
    •1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
    •1/2 łyżeczki nasion kolendry
    •1/2 łyżeczki chili w proszku
    •1/2 łyżeczki soli
    •1/2 kopiastej łyżeczki przecieru pomidorowego
    •1 mały ząbek czosnku
    •1 łyżeczka soku z cytryny
    •sok wyciśnięty z 1/4 dużej pomarańczy
    •1 łyżeczka oliwy z oliwek
    •1/2 łyżeczki glukozy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczony kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nasiona kolendry zmielić w młynku lub utrzeć w moździerzu. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wędzoną paprykę, pieprz cytrynowy, nasiona kolendry, chili, sól, przecier pomidorowy, przeciśnięty czosnek, sok z cytryny, oliwę, glukozę i sok wyciśnięty z pomarańczy wymieszać dokładnie ze sobą. Powstałą papką natrzeć dokładnie kurczaka z każdej strony. Odstawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania, piec ok. 1 godzinę i 15 minut lub do czasu, kiedy uznacie, że kurczak jest gotowy (może to być szybciej). Podczas pieczenia, kurczaka kilkakrotnie przełożyć na drugą stronę i podlewać wytapiającym się tłuszczem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować