Ziemniaki nadziewane pieczone

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne mięsiste ziemniaki nafaszerowane po brzegi farszem z mięsa mielonego, sera żółtego oraz pieczarek posypane ziołami i otulone serem żółtym. Sprawdzą się idealnie na uroczysty obiad jak i samodzielna przekąska z ulubioną surówką.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 16 średnich ziemniaków
    40 dag mięsa wieprzowego
    200 g sera żółtego
    6 pieczarek
    sól i pieprz
    ząbek czosnku

    Dodatkowo:
    oliwa
    zioła prowansalskie
    rozmaryn gałązka
    tymianek
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ziemniaki nadziewane pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • . 1. Ziemniaki obieramy i wydrążamy środki za pomocą specjalnego nożyka (dziurki zrobimy też zwykłym nożem kuchennym).
  • . 2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą oraz pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem i faszerujemy nim ziemniaki.
  • 3. Do naczynia żaroodpornego układamy nafaszerowane ziemniaki ,posypujemy ziołami, skrapiamy oliwą.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 60 minut (sprawdzamy wykałaczką czy ziemniaki się już upiekły). Każdego ziemniaka posypujemy startym serem i ponownie wkładamy do piekarnika na ok.5 minut do rozpuszczenia sera.

Porady

Podajemy z ulubioną surówką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować