Pieczone udka kurczaka w 40 ząbkach czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka oczyszczamy,płuczemy pod bieżącą zimną wodą,osuszamy papierowym ręcznikiem,przekładamy do miski.Czosnek zgniatamy ale nie obieramy z łupinek,wrzucamy do miski,dodajemy tymianek,sól,pieprz,zalewamy winem.Miskę przykrywamy folią aluminiową,wkładamy do lodówki na dwie godziny.W między czasie ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujmy w lekko osolonej wodzie na wpół miękko,odcedzamy,studzimy.Paprykę słodką,ostrą oraz kurkumę razem mieszamy ,wsypujemy do ziemniaków.Delikatnie mieszamy tak aby ziemniaki były dokładnie obtoczone przyprawą.Udka wyciągamy z lodówki,przekładamy na blachę,wlewamy całą marynatę,dodajemy masło,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na ok.70-80minut.Pod koniec pieczenia ziemniaki przekładamy na drugą blachę również wkładamy do piekarnika.Pieczemy, aż udka i ziemniaki będą miękkie i chrupiące.Udka wyjmujemy z piekarnika,porcjujemy na talerze,podajemy z pieczonymi ziemniakami,oraz z dowolną surówką.SMACZNEGO.
Komentarze