Pieczone udka kurczaka w 40 ząbkach czosnku

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Te wyjątkowo proste,smaczne udka wyjdą każdemu.Na myśl przychodzi ciepło świątecznego obiadu, rodzinny posiłek przy stole i chwile radości dzięki wspólnemu ucztowaniu.Polecam.

  • 4 godz.

Składniki:

  • 8 dużych udek z kurczaka
    40 nieobranych ząbków czosnku
    200ml. białego wina
    100g. masła klarowanego
    1 łyżka świeżego tymianku
    sól,pieprz
    2kg.ziemniaków
    1/2 małej łyżeczki słodkiej papryki,ostrej papryki,kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone udka kurczaka w 40 ząbkach czosnku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka oczyszczamy,płuczemy pod bieżącą zimną wodą,osuszamy papierowym ręcznikiem,przekładamy do miski.Czosnek zgniatamy ale nie obieramy z łupinek,wrzucamy do miski,dodajemy tymianek,sól,pieprz,zalewamy winem.Miskę przykrywamy folią aluminiową,wkładamy do lodówki na dwie godziny.W między czasie ziemniaki obieramy,płuczemy,gotujmy w lekko osolonej wodzie na wpół miękko,odcedzamy,studzimy.Paprykę słodką,ostrą oraz kurkumę razem mieszamy ,wsypujemy do ziemniaków.Delikatnie mieszamy tak aby ziemniaki były dokładnie obtoczone przyprawą.Udka wyciągamy z lodówki,przekładamy na blachę,wlewamy całą marynatę,dodajemy masło,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180`C na ok.70-80minut.Pod koniec pieczenia ziemniaki przekładamy na drugą blachę również wkładamy do piekarnika.Pieczemy, aż udka i ziemniaki będą miękkie i chrupiące.Udka wyjmujemy z piekarnika,porcjujemy na talerze,podajemy z pieczonymi ziemniakami,oraz z dowolną surówką.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować