Sposób przygotowania:
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i wydzielamy równo 40 ząbków. Na maśle podsmażamy mięso z obydwu stron, żeby miało chrupiącą skórkę. Następnie również na maśle podsmażamy 40 ząbków czosnku. Do czosnku dodajemy białe wino, miód, brązowy cukier i 3 gałązki świeżego tymianku. Do tak powstałej marynaty dodajemy mięso. Smażymy razem przez chwilę, a następnie całość zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez 25-30 minut w 180 C bez przykrycia. Następnie sos z czosnkiem przerzucamy na patelnię, dodajemy mąkę, śmietanę i skórkę z cytryny. Do tak powstałego sosu dodajemy kurczaka, polewamy sokiem z połówki cytryny. Podajemy z pure z ziemniaków i posypujemy ulubionymi ziołami.
0 (0 ocen)
Komentarze