Kurczak w 40 ząbkach czosnku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Sposób przygotowania:
Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Czosnek obieramy i wydzielamy równo 40 ząbków. Na maśle podsmażamy mięso z obydwu stron, żeby miało chrupiącą skórkę. Następnie również na maśle podsmażamy 40 ząbków czosnku. Do czosnku dodajemy białe wino, miód, brązowy cukier i 3 gałązki świeżego tymianku. Do tak powstałej marynaty dodajemy mięso. Smażymy razem przez chwilę, a następnie całość zapiekamy w naczyniu żaroodpornym przez 25-30 minut w 180 C bez przykrycia. Następnie sos z czosnkiem przerzucamy na patelnię, dodajemy mąkę, śmietanę i skórkę z cytryny. Do tak powstałego sosu dodajemy kurczaka, polewamy sokiem z połówki cytryny. Podajemy z pure z ziemniaków i posypujemy ulubionymi ziołami.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 sztuk górnej części udek z kurczaka
    40 ząbków czosnku
    masło
    1,5 szklanki białego wina
    łyżka miodu
    2 łyżeczki brązowego cukru
    3 gałązki świeżego tymianku
    łyżka mąki
    3 łyżki śmietany 18%
    skórka z cytryny otarta na świeżo
    sok z połówki cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować