Udka kurczaka pieczone w piwie

3 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatne mięso pod chrupiącą skórką. Polecamy zrobić z tego danie jednogarnkowe. Wystarczy dorzucić ziemniaki do mięsa i gotowe ;)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka (plus u nas kilka ziemniaczków)
    50 ml oleju słonecznikowego
    2 ząbki czosnku
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżka mielonej papryki
    1 płaska łyżeczka soli
    1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
    1 szklanka piwa
    4 gałązki rozmarynu
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Udka kurczaka pieczone w piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Udka kurczaka pieczone w piwie 1. Udka oczyszczamy, nakłuwamy.
    Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnek, przyprawy mieszamy. Dodajemy do mięsa (opcjonalnie z ziemniakami), pozostawiamy na godzinę.
    Po tym czasie udka układamy w naczyniu do pieczenia, skórą w dół (opcjonalnie obok ziemniaki), zalewamy piwem, układamy rozmaryn i pieczemy 30 min w 180°C z termoobiegiem, następnie mięso obracamy i pieczemy kolejne 30 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować