Pieczone placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na lekkie placki ziemniaczane z piekarnika. Wychodzą równie pyszne jak te smażone na patelni a zawierają o wiele mniej kalorii. Do moich placków dodałam mozzarellę, więc są jeszcze lepsze i bardziej sycące. Polecam

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
    1 średnia cebula
    100 g mozzarelli
    1 łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżka oleju
    2 jajka
    2 łyżki chia
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki Placki ziemniaczane

Pieczone placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ziemniaki myjemy. Mozzarellę wyjmujemy z zalewy i odsączamy. Umyte ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy na cedzak. Mozzarellę również ścieramy na dużych oczkach tarki wprost do miski. Do sera dodajemy odciśnięte ziemniaki wraz z cebulą i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę (teflonową) wykładamy po 1 czubatej łyżce na jedną sztukę, lekko spłaszczamy. Wstawiamy placki do piekarnika i pieczemy przez 20 minut na jednej stronie. Potem przekładamy placki na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez 10-15 minut. Podajemy gorące. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować