Pieczone pierożki z kapustą i serem tofu

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Inna wersja pierogów ale równie smaczna.

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    900g mąki pszennej
    14g soli
    2 jajka
    2 łyżeczki białego octu winnego
    100g oleju
    420g zimnej wody

    DO SMAROWANIA 2 jaja + 2 łyżki wody

    Farsz:
    1 duża główka kapusty
    300 g. sera tofu (może być inny ser np. żółty wędzony)
    sól, pieprz
    przyprawa do kapusty
    pieprz cytrynowy

    dodatkowo opakowanie barszczu czerwonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przekąski

Pieczone pierożki z kapustą i serem tofu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować nadzienie:
    Kapustę poszatkować i ugotować. Gdy kapusta będzie już ugotowana odcedzić ja i doprawić do smaku. Dodać pokrojony ser i ponownie doprawić.

    Połączyć wszystkie składniki ciasta i wyrabiać ręcznie przez 3 minuty. Dać ciastu odpocząć przez 5 minut i ponownie wyrabiać ale tym razem przez 5 minut. Przykryć ciasto folią spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować ciasto na grubość ok 2mm i wykrajać kółka . Nakładać nadzienie i sprasować brzegi używając widelca . Przed pieczeniem smarować jajkiem z łyżeczką wody. Piec w temp. 230C około 25 minut na złoty kolor .

    Podawać z barszczem czerwonym przygotowanym zgodnie z instrukcja na opakowaniu.

Porady

Do farszu można również dodać ulubione grzyby.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować