Sałatkę wykombinowałam "na szybko", jak to zwykle u mnie ostatnio bywa. Makaron i jajka gotują się same, reszta składników wymaga tylko lekkiej "obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa!
30 min
Składniki:
1 opakowanie tortellini z szynką (250g)
1 mały słoiczek selera wybornego
6 jajek
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku konserwowego
3 ogórki kiszone
2 pęczki szczypiorku
ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości)
sól, pieprz- do smaku
3 łyżki oleju lub oliwy
Sałatka z tortellini i selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W średniej wielkości garnku nastawiamy osoloną wodę na pierożki z dodatkiem 3 łyżek oleju lub oliwy. Tortellini wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 14 minut- do miękkości, co jakiś czas mieszając.
W osobnym rondelku gotujemy jajka "na twardo"- ok. 12 minut.
2.Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.
3.Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Komentarze