Pieczone pieczarki z wołowiną i boczkiem

0 (0 ocen)

Pieczarki królewskie są dużo większe od tych zwykłych i w zasadzie przeznaczone są do grillowania. Co nie oznacza, że można przygotować je na patelni czy w piekarniku. Nafaszerowałam je wołowym mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i otuliłam mocno wędzonym boczkiem, który wniósł dodatkowy smak.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE Z ZESTAWU:

    ok 5-7 pieczarek królewskich
    500 g mielonej wołowiny
    1/2 szklanki kukurydzy

    SKŁADNIK PODSTAWOWY DODATKOWY:

    ok 200 g boczku mocno wędzonego

    SKŁADNIKI ROBOCZE:

    2 ząbki czosnku
    1/2 cebuli
    1 jajko
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1 łyżeczka soli
    pieprz czarny
    olej rzepakowy do smażenia

    DEKORACJA:
    natka pietruszki
    kukurydza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chipsy

Pieczone pieczarki z wołowiną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s3bjrn 1. Mięso zmielić w maszynce do mielenia na drobnym sitku. Cebulę pokroić drobno i razem ze zgniecionym czosnkiem podsmażyć na patelni. Przestudzoną dodać do mięsa razem z jajkiem, koncentratem i wszystkimi przyprawami. Mięso wyrobić, a na końcu dodać kukurydzę i wymieszać.
  • image-0uiofdf 2. Pieczarki oczyścić i dokładnie napełnić farszem mięsnym. Wygładzić powierzchnię i na wierzchu położyć plasterki boczku. Żeby było ładniej można zrobić z boczku krateczkę.
  • image-044iewl 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 40 min. W trakcie pieczenia wypłynie sporo wody z pieczarek, którą zlewałam. Gdyby boczek za mocno się przypiekał można przykryć folią aluminiową. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mięso Pieczarki Wołowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wędzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować