Bigos z wołowiną i boczkiem

4.49 (165 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Bigos z duuużą ilością mięcha. Upiekłam do niego pieczeń wołową i dodatkowo usmażyłam wędzony boczek. Miłośnikom mięcha z pewnością posmakuje...Moim zdaniem bigos jest najlepszy po upływie trzech dni, wtedy wszystkie smaki zdążą się przegryźć, a bigos smakuje wybornie.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • kapusta biała 2 kg,
    kapusta kiszona 1 kg,
    suszone grzyby(dodałam zmielone 4 łyżki),
    cebula 1 szt,
    czosnek 3 ząbki,
    koncentrat pomidorowy 3 łyżki,
    sos sojowy 3 łyżki,
    majeranek pół łyżeczki,
    cząber 1 łyżeczka,
    kminek 1 łyżeczka,
    liść laurowy 2 szt,
    ziele angielskie 5 ziaren,
    papryka słodka mielona 1,5 łyżeczki,
    sól i pieprz do smaku,
    boczek wędzony surowy 300 g,
    mięso wołowe 1 kg,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.49 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Bigos z wołowiną i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę białą poszatkować, zalać wodą i nastawić na palnik. Dodać suszone grzyby, liście laurowe oraz ziele angielskie. Kapustę gotujemy do miękkości na małym ogniu. W tym czasie pieczemy mięso. Możemy je wcześniej zamarynować lub przed samym pieczeniem natrzeć słodką papryką, solą i pieprzem, obsmażyć z każdej ze stron na rozgrzanym oleju, a następnie przekładamy na blaszkę wraz z tłuszczem ze smażenia. Mięso posypujemy majerankiem, oraz dodatkowo możemy natrzeć czosnkiem. Blaszkę lub naczynie żaroodporne należy przykryć, aby podczas pieczenia mięso nie wyschło. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Do ugotowanej kapusty dodajemy pokrojoną i odcedzoną kapustę kiszoną oraz pozostałe przyprawy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojony boczek i smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do bigosu. Upieczoną pieczeń kroimy w kostkę lub szarpiemy i dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, podobno do tradycyjnego bigosu nie powinno dodawać się przecieru, ale w moim domu zawsze się dodawało, więc ja również przygotowuje go w ten sposób. Bigos odstawiamy w chłodne miejsce, następnego dnia ponownie go gotujemy przez 1 godzinę, oraz następnego dnia ponownie go gotujemy i wtedy według mnie bigos jest najlepszy, bo wszystkie smaki zdążą się przegryźć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Grzyby Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (181 ocen)

Zdobywca nagrody

Bigos z karkówką

To może cię zainteresować