Smaczne i oryginalne frytki ziemniaczane w panierce w kształcie nitek, które powstały w temperówce do warzyw. To doskonała alternatywa dla chipsów, bo na zimno są chrupiące jak chipsy.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
0,5kg ziemniaków
jajko,
mała cebula,
1 łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
natka pietruszki
sól ,
pieprz,
papryka słodka,
olej do smażenia.
Ziemniaczane frytki jak spaghetti w panierce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy. Ziemniaki nabijamy na widelec i okręcamy w specjalnej temperówce do warzyw z których wychodzi kształt długich nitek. Lekko odciskamy ziemniaki z soku.
2.Do ziemniaków dodaj jajko, startą na tarce cebulę, posiakaną pietruszkę , mąki oraz przyprawy. Mieszamy aż składniki się połączą z ziemniakami.
3.Na patelnie wlej spora ilośc oleju i wyłóż partiami nitki ziemniaczane. Smażymy je na rumiany kolor.
Komentarze