Pieczone łódeczki z dzikiego łososia

4.63 (8 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Tak przygotowany łosoś niezwykle apetycznie wygląda. Smakuje jeszcze lepiej, gdyż w środku ryby jest kremowy sos szpinakowo - koperkowy. Takie danie nie wymaga dużego nakładu pracy i gotowe jest w 30 minut.
Składniki podaję na jedną porcję, dzięki czemu łatwo będziecie mogli sobie przeliczyć ile potrzebujecie w zależności od ilości osób.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • na każdą porcję:
    filet z dzikiego łososia bez skóry i ości, każdy kawałek po 200 g
    sól morska
    pieprz kolorowy

    sos:
    2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
    2 łyżki posiekanego koperku
    5 młodych liści szpinaku drobno posiekanego
    sól morska
    pieprz kolorowy

    łyżeczka masła
    1/4 cytryny
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Łosoś z piekarnika

Pieczone łódeczki z dzikiego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
    Kawałki ryby nacinamy tak, żeby otrzymać łódeczki. W naczyniu układamy kawałki łososia. Kawałki ryby przekładamy ósemkami cytryny.
    Składniki na sos mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos przekładamy w nacięcia.
    Pieczemy 20-25 minut w piecyku nagrzanym do 200°C.
    Upieczoną rybę proponuję podawać ze świeżymi warzywami skropionymi sosem winegret.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować