Pieczone łódeczki z sosem czosnkowym

4.5 (165 ocen)

Uwielbiam ziemniaczki z piekarnika, a z dodatkiem domowego sosu czosnkowego są grzechu warte ;) Doskonałe jako samodzielne danie lub dodatek do mięsa.

Składniki:

  • dowolna ilość ziemniaków
    2 - 3 łyżki oliwy z oliwek
    przyprawa do ziemniaków
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz

    Sos czosnkowy:

    3 łyżki majonezu
    1/4 szkl słodkiej śmietany
    2 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczone łódeczki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawianie ziemniaków 1. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.. Do głębokiej miski wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone ziemniaki, posypujemy przyprawą do ziemniaków, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Mieszamy i ponownie przyprawiamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 35 - 40 minut.
  • 2. Majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (jeśli sos jest za gęsty, dodajemy więcej śmietany, jeśli za rzadki, dodajemy majonez). Sos odstawiamy na 15 - 20 min do lodówki.
  • 3. Upieczone ziemniaki podajemy od razu polane sosem, można również posypać danie szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować