Pieczone łódeczki z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na ćwiartki.. Do głębokiej miski wlewamy oliwę z oliwek, wrzucamy pokrojone ziemniaki, posypujemy przyprawą do ziemniaków, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Mieszamy i ponownie przyprawiamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 35 - 40 minut.
2.Majonez, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji (jeśli sos jest za gęsty, dodajemy więcej śmietany, jeśli za rzadki, dodajemy majonez). Sos odstawiamy na 15 - 20 min do lodówki.
3.Upieczone ziemniaki podajemy od razu polane sosem, można również posypać danie szczypiorkiem.
Komentarze