Domowe kotleciki wypełnione aromatycznym serem i szynką szwarcwaldzką dodatkowo wzbogacone orzechami. Klasyka w połączeniu z nowymi składnikami zaskakuje a co najważniejsze - rewelacyjnie smakuje.
1 godz. 20 min
Składniki:
400g mięsa z szynki
300g fileta z kurczaka
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
4 łyżki natki z pietruszki
2 łyżki kaszy manny
1 bułka kajzerka
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
oliwa
10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
10 plastrów żółtego sera (gouda)
Pieczone kotleciki z serem, szynką i orzechową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z szynki i kurczaka, cebulę, czosnek zmielić maszynką
do mielenia. Kajzerkę namoczyć w mleku. Do zmielonego mięsa dodać jajko, natkę, namoczoną bułkę i mannę, wyrobić na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
2.Panierka
Zmiksować w blenderze orzechy, dodać bułkę tartą i dokładnie wymieszać.
3.Na plaster szynki położyć plaster sera i zwinąć w rulon.
4.Ruloniki obłożyć mięsną masą, uformować podłużne kotleciki i obtoczyć w orzechowej panierce.
5.Kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Komentarze