Kotleciki ryżowe to świetna alternatywa do do dań mięsnych.
Najlepiej smakują na ciepło kiedy ser w środku jest rozgrzany i fajnie się ciągnie.
Można je podać jako samodzielne danie,albo dodatek do mięs lub ryb.
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g ryżu
200 g sera żółtego w kawałku
20 g szynki gotowanej w kawałku
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
olej ryżowy do smażenia
Kotleciki ryżowe z szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach,szynkę drobno pokrój.
Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu.
Gorący ryż połącz z startym serem,wystudź.
2.Dodaj szynkę,jajka,bułkę tartą,natkę pietruszki,dopraw solą i pieprzem,dokładnie wymieszaj.
Z powstałej masy formuj niewielkie placuszki,smaż na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
Komentarze