Pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kiszoną kapustę zalać wodą, dodać zmielone podgrzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, gotować bez przykrycia do miękkości kapusty, odcedzić nadmiar wody, ( można zamrozić np. do zupy kapuśniaku dodać później) i kapustę drobno posiekać nożem.
2.Kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie, odcedzić na durszlaku, z kapusty wyciąć głąb, w gotującej się wodzie z olejem rzepakowym (lepiej liście schodzą z główki), ściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
3.Kaszę wymieszać z kapustą, papryczką ostrą pokrojoną drobno, solą, posiekanymi pieczarkami, jajkami. tartą bułką, nakładać na liść kapusty i zwijać ciasno gołąbki.
4.Na dnie dwóch brytfanek (na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec) położyć zbędne małe liście, układać ciasno gołąbki, wlać wodę i pod przykryciem piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 10 minut w 160C.
5.Wywar z pieczenia wlać do garnka i dodać kostkę rosołową, pieprz czarny mielony, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki.
Komentarze