Pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne gołąbki ze słodkiej kapusty z kaszą gryczaną i kapustą koszoną z grzybami z sosem z wywaru z pieczenia......SMACZNEGO!!!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • woda 4 szklanki,
    kiszona kapusta 1 kg,
    podgrzybki suszone 3/4 szklanki zmielone,
    kostka rosołowa 1 sztuka,
    liść laurowy 2 sztuki,
    ziele angielskie 4 sztuki

    kasza gryczana 3 szklanki,
    woda 3 litry

    kapusta biała 2 główki duże,
    olej rzepakowy 2 łyżki

    pieczarki 50 dag,
    papryczka ostra 1 sztuka mała,
    jajka 2 sztuki "L",
    tarta bułka 3/4 szklanki,
    sól - ile potrzeba

    wywar około 2 szklanki,
    woda 1 litr,
    kostka rosołowa,
    pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
    śmietana 12% 100 gram + 1/2 szklanki wody,
    mąka pszenna 3 łyżki,
    natka pietruszki 1/2 pęczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami 1. Kiszoną kapustę zalać wodą, dodać zmielone podgrzybki suszone, liść laurowy, ziele angielskie, kostkę rosołową, gotować bez przykrycia do miękkości kapusty, odcedzić nadmiar wody, ( można zamrozić np. do zupy kapuśniaku dodać później) i kapustę drobno posiekać nożem.
  • Pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami 2. Kaszę gryczaną ugotować w nie solonej wodzie, odcedzić na durszlaku, z kapusty wyciąć głąb, w gotującej się wodzie z olejem rzepakowym (lepiej liście schodzą z główki), ściągać liście i z wystudzonych wyciąć gruby nerw.
  • Pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami 3. Kaszę wymieszać z kapustą, papryczką ostrą pokrojoną drobno, solą, posiekanymi pieczarkami, jajkami. tartą bułką, nakładać na liść kapusty i zwijać ciasno gołąbki.
  • Pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami 4. Na dnie dwóch brytfanek (na tę ilość mam dwie brytfanny, można też połowę zamrozić surowych, po odmrożeniu upiec) położyć zbędne małe liście, układać ciasno gołąbki, wlać wodę i pod przykryciem piec w nagrzanym piekarniku na 220C, grzanie góra/dół około 45 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 10 minut w 160C.
  • Pieczone gołąbki z kaszą i kapustą z grzybami 5. Wywar z pieczenia wlać do garnka i dodać kostkę rosołową, pieprz czarny mielony, zagotować, wlać śmietanę wymieszaną z mąką i mieszać do zagęszczenia sosu, wsypać natkę pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała Kapusta kiszona Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować