Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym

4.5 (189 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 300g mięsa mielonego z łopatki
    200g kaszy gryczanej
    200g odgotowanych leśnych grzybów
    1 kapusta włoska
    2 cebule
    1 jajko
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    olej do wysmarowania formy

    Sos pomidorowy:
    200g passaty pomidorowej
    350g krojonych pomidorów
    1 cebula
    1 liść laurowy
    3 ziarna ziela angielskiego
    1 łyżka mąki pszennej
    1 szklanka bulionu drobiowego
    50ml śmietany 30%
    olej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować al dente.
  • 2. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić
    i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.
  • Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym 3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać leśne grzyby i chwilę smażyć.
  • Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym 4. Sos pomidorowy:
    Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pomidory w kawałkach, passatę pomidorową, liście laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
  • Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym 5. Farsz:
    Mięso mielone, kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać
    ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym 6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować