Chrupiąca kasza gryczana połączona z mięsem i niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
300g mięsa mielonego z łopatki
200g kaszy gryczanej
200g odgotowanych leśnych grzybów
1 kapusta włoska
2 cebule
1 jajko
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej do wysmarowania formy
Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę ugotować al dente.
2.Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić
i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.
3.Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać leśne grzyby i chwilę smażyć.
4.Sos pomidorowy:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pomidory w kawałkach, passatę pomidorową, liście laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
5.Farsz:
Mięso mielone, kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać
ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6.Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Komentarze