Pieczone bataty z boczkiem i cebulą

3 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ziemniaki, podane w taki sposób bardzo smakują całej rodzinie.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 bataty
    2 łyżki masła
    4 plasterki boczku
    1 cebula
    1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2 łyżki oleju
    sól i pieprz do smaku
    1 szkl. wody
    Dodatkowo:
    forma do zapiekania
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone bataty z boczkiem i cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • b 1. Zioła i sól mieszam. Bataty kroję na pół, smaruję masłem, posypuję ziołami, układam do formy, podlewam wodą, nakrywam i piekę ok. 1,5 godziny, wcześniej można sprawdzić czy są miękke.
  • b 2. Cebule smażę na oleju, doprawiam solą i pieprzem. Boczek kroję, wytapiam na suchej patelni i łączę z cebulą.
  • b 3. Bataty wyjmuję z formy, posypuję cebulą z boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Boczek Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczone bataty

To może cię zainteresować