Pieczone awokado z jajkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Idealna na śniadanie

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 żółtka (z odrobiną białka),
    - 2 dojrzałe awokado,
    - odrobina masła (1-2 łyżki),
    - sól, pieprz (do smaku).
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Pieczone awokado z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Na dno formy do pieczenia kładziemy odrobinę masła. Awokado myjemy, przekrajamy poziomo na pół, wokół pestki delikatnie okręcając owoc. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wgłębienia wbijamy żółtko, ewentualnie z odrobiną białka (jednakże całe białko nie zmieści się). Na jajku możemy także położyć odrobinę masła. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. do ścięcia się białka. Żółtko może pozostać płynne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować