Pieczona kaczka z jabłkami jest przepyszna i chyba nikogo nie trzeba namawiać. Smakuje szczególnie jesienią i szczególnie ze złotą renetą. Te jabłka mają wyjątkowy smak.
3 godz.
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
świeża kaczka ok. 2,5 kg
słodka mielona papryka
majeranek
sól
olej rzepakowy
jabłka złota reneta
masło
miód
Pieczona złota kaczka i złota reneta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę dokładnie oczyścić. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Natrzeć z wierzchu solą i obficie papryką słodką. W środku solą, papryką i majerankiem.
Umyte jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Skropić olejem i oprószyć majerankiem. Upchnąć do kaczki tyle ile się da. Można spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie.
Kaczkę umieścić w gęsiarce i obłożyć ćwiartkami jabłek.
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godz.
Przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę, żeby jeszcze ładnie przyrumienić kaczkę.
Powstały sos przetrzeć przez sito.
Na patelni, na maśle z łyżeczką miodu usmażyć cienkie plasterki jabłek. Nie powinny się rozpaść.
Porcje kaczki podawać z sosem i jabłkami.
Smacznego.
Komentarze