Pieczona złota kaczka i złota reneta

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pieczona kaczka z jabłkami jest przepyszna i chyba nikogo nie trzeba namawiać. Smakuje szczególnie jesienią i szczególnie ze złotą renetą. Te jabłka mają wyjątkowy smak.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • świeża kaczka ok. 2,5 kg
    słodka mielona papryka
    majeranek
    sól
    olej rzepakowy
    jabłka złota reneta
    masło
    miód
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczona złota kaczka i złota reneta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę dokładnie oczyścić. Umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    Natrzeć z wierzchu solą i obficie papryką słodką. W środku solą, papryką i majerankiem.
    Umyte jabłka pokroić na ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne. Nie obierać. Skropić olejem i oprószyć majerankiem. Upchnąć do kaczki tyle ile się da. Można spiąć wykałaczkami, ale niekoniecznie.
    Kaczkę umieścić w gęsiarce i obłożyć ćwiartkami jabłek.
    Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 godz.
    Przed końcem pieczenia zdjąć przykrywę, żeby jeszcze ładnie przyrumienić kaczkę.
    Powstały sos przetrzeć przez sito.
    Na patelni, na maśle z łyżeczką miodu usmażyć cienkie plasterki jabłek. Nie powinny się rozpaść.
    Porcje kaczki podawać z sosem i jabłkami.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować