pieczona szynka niespodzianka

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Tradycyjna pieczona szynka z kością w nowej odsłonie. Szynka sarny nadziewana brukselką, suszonymi pomidorami, cebulką perłową i czosnkiem.

  • 6 godz.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu
    ok. 2 kg szynki z kością, ja użyłam sarniny
    10 małych brukselek
    10 pomidorów suszonych w oleju

    składnik podstawowy dodatkowy
    10 cebulek perłowych w zalewie

    składniki robocze
    5 łyżek oliwy z oliwek
    5 łyżek octu balsamicznego
    1 łyżka miodu
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka pieprzu kolorowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    2-3 ziela angielskie
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka suszonego koperku
    2-3 liście laurowe
    2-3 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Pieczona szynka niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę marynujemy w occie i oliwie. Najlepiej całą noc. Ziele angielskie i pieprz rozcieramy w moździerzu. Roztarte przyprawy mieszamy z papryką, koperkiem i bazylią. Brukselkę parzymy.
  • szynka przed pieczeniem 2. Mięso nakłuwamy nożem. W powstałe otwory wciskamy brukselkę, pomidory, czosnek i cebulkę perłową. Następnie mięso nacieramy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Szynkę przekładamy do brytfanny polewamy miodem. Na wierzch kładziemy kilka kawałków masła. Mięso okładamy 2-3 listkami laurowymi. Podlewamy trochę wodą lub winem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170-180 stopni C i pieczemy ok. 2 godziny.

Porady

Taka szynka wspaniale smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować