Pieczona szynka niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę marynujemy w occie i oliwie. Najlepiej całą noc. Ziele angielskie i pieprz rozcieramy w moździerzu. Roztarte przyprawy mieszamy z papryką, koperkiem i bazylią. Brukselkę parzymy.
2.Mięso nakłuwamy nożem. W powstałe otwory wciskamy brukselkę, pomidory, czosnek i cebulkę perłową. Następnie mięso nacieramy wcześniej przygotowaną mieszanką przypraw. Szynkę przekładamy do brytfanny polewamy miodem. Na wierzch kładziemy kilka kawałków masła. Mięso okładamy 2-3 listkami laurowymi. Podlewamy trochę wodą lub winem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni C przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 170-180 stopni C i pieczemy ok. 2 godziny.
Porady
Taka szynka wspaniale smakuje zarówno na gorąco jak i na zimno.
Komentarze