Pieczona papryka w oleju

4.5 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Można ją podawać jako przystawkę lub rozgnieść widelcem i dodać do twarożku albo dobrze odsączyć i ugotować z niej zupę.

  • 35 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 8 papryk czerwonych (ok. 2 kg)
    400 ml oleju
    8 ząbków czosnku
    kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu
    kilkanaście listków bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pieczona papryka w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Papryki myjemy. Kroimy na pół. Oczyszczamy z gniazd nasiennych i wewnętrznych białych błonek. Pieczemy do góry grzbietem w piekarniku nagrzanym do 220-230 st. , aż papryki zaczną czernieć. Wyjmujemy, nieco studzimy i zamykamy w woreczku foliowym do całkowitego wystudzenia. Ściągamy skórkę, kroimy w paski. Do czterech 250-mililitrowych słoików wkładamy paski papryki na przemian z bazylią, pieprzem oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. Do każdego słoika powinny się zmieścić po 2 papryki. Olej mocno podgrzewamy, zalewamy słoiki i szybko zakręcamy. Uwaga przy zetknięciu z paprykami olej powinien zawrzeć , trzeba uważać żeby się nie poparzyć (najlepiej więc wlewać go po troszku). Do każdego słoika wlewamy po ok 100 ml oleju, tak żeby papryki były pod jego powierzchnią.

Porady

Takie papryki można robić cały rok, ale najlepiej zrobić je latem kiedy papryki są tanie. Wtedy też można rozpalić ognisko i upiec je w popiele zamiast rozgrzewać piekarnik. Po wyjęciu z ogniska najlepiej wrzucić je do miski z zimną wodą i dopiero obierać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować