Pieczona papryka słodka w zalewie

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pieczone warzywa smakują wyjątkowo! Zupełnie inaczej niż gotowane. Zyskują cudowną słodycz i niepowtarzalny smak. W szczególności papryka, która po upieczeniu w całości zatrzymuje wszystkie soki oraz cudowną słodycz dojrzałej papryki. Warto zamknąć ten smak na dłużej i przygotować porcję pieczonej papryki na zimę. Jest wspaniała, miękka i delikatna. O lekko słodkim smaku i wspaniałym, dymnym aromacie. Stanowi doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy pieczonych mięs. W kilka chwil można z niej przygotować zaskakujące antipasti. Wystarczy kawałek pieczonej papryki położyć na chrupiącą grzankę, polać wysokogatunkową oliwą z oliwek i podać w towarzystwie lampki wina. Smakuje obłędnie!

  • 25 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki

    2,5 kg włoskiej papryki czerwonej *
    oliwa Extra Virgine

    Zalewa

    1 litr wody
    250 ml octu jabłkowego **
    230 g cukru
    2 łyżki soli morskiej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pieczona papryka słodka w zalewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą paprykę smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy przez około 30-45 minut. Obracamy co kilka minut, aż papryki uzyskają czarne ślady zwęglenia.
    Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do miski. Miskę zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia, aby papryka się zaparzyła. Z łatwością później usuniemy z niej skórkę. Po około 15 -20 minutach paprykę obieramy ze skórki i odcinamy górę z ogonkiem. Po obraniu na papryce widoczne mogą być czarne ślady przypalenia (widoczne u mnie na zdjęciu). To całkiem normalne i nie należy wycinać tych miejsc. Obraną paprykę układamy w słoikach.
    Do garnka dodajemy wodę, cukier oraz sól. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą zalewamy paprykę. Na wierzch każdego słoika wlewamy łyżkę oliwy. Słoiki mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Przykrywamy grubym ręcznikiem i pozostawiamy tak słoiki, do całkowitego wystudzenia.

    Odnośniki

    * jest to stożkowa papryka. Ja użyłam odmiany papryki Carmen
    ** można użyć również białego octu 10%

Porady

-paprykę można również zgrillować -z podanej ilości składników otrzymujemy 6 słoiczków o pojemności 230 ml -po otwarciu słoik przechowujemy w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować