Łopatka pieczona w przyprawach

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne mięsko pieczone razem z warzywami. Do tego pyszny sos zrobiony na bazie upieczonych warzyw. Polecam na obiad.

  • 2 godz. 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka soli cebulowej
    1 łyżka pieprzu
    2 łyżeczki oregano
    2 duże cebule
    4 średnie marchewki
    1 szklanka wody
    1 łyżka masła
    100 ml zimnej wody
    1 łyżka ze sporym czubkiem mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łopatka pieczona w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łopatka pieczona w przyprawach 1. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy przyprawami i obtaczamy z każdej strony, odstawiamy.
    W międzyczasie obieramy z łusek cebulę i kroimy w dużą kostkę. Marchewki obieramy i myjemy, kroimy w talarki.
    Mięso i pokrojone warzywa wkładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Wyjmujemy mięso i rozcinany rękaw, ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
    Upieczone mięso wyjmujemy z rękawa, a resztę ( upieczone marchewki i wytworzony płyn ) przekładamy do garnka i wlewamy szklankę wody, dodajemy masło, zagotowujemy i blendujemy. W zimnej wodzie rozprowadzamy mąkę i wlewamy do garnka z sosem, zagotowujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować