Pieczona , domowa karkówka , leżakowana w marynacie :)

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Witam, polecam pieczona karkówke.Poleżakowała dobe w marynacie wiec jest aromamtyczna i mięciutka... bezkonkurencyjna do tej sklepowej.Polecam do obiadu i do chlebka, przepyszna-dla mnie idealna!!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg świeżej karkówki bez kości
    Składniki potrzebne do marynaty:
    1 cytryna
    1 średnia cebula
    1 łyżka soli peklowanej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki musztardy

    Dodatkowo:
    2 łyżki oliwy
    przyprawy ,

    natka pietruszki do ozdoby.
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczona , domowa karkówka , leżakowana w marynacie :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mięso nalezy umyć i osuszyć. Cytrynę wraz ze skóka pokroić na cienkie plasterki.Cebule podobnie-pokroic cienko.

    2 W miseczce wymieszać sól peklowaną ze zwykłą sola oraz pieprzem,dodać oliwę i dobrze połączyć. Mięso natrzeć przygotowaną marynatą i przyprawami takie jakie lubimy. . Na dno naczynia próżniowego ułożyć połowę pokrojonej cebuli oraz cytryny.Nastepnie nalezy ułożyć karkówkę i przysypać resztą cebuli i cytryny. Przykryć naczynie i włozyc do lodówkinajlepiej na dobę.

    Po tym czasie mięso wyjąć z pojemnika. Do miseczki wycisnąć troche soku z cytryny i cebuli,dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Mieszanką polać mięso .
    Na patelni rozgrzać 2łyżki oliwy i obsmażyć karkówkę z każdej strony. Przełożyć do naczyniażaroodpornego, wlać na dno pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego do 225 st piekarnika i piec około 90 minut. Po około 40-45 minutach przykryć mięso folia aluminiową a po kolejnych 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st. Upieczone mięso wyjąć z naczynia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia i uspokojenia soków. . Ozdobic natka.
    Smacznego!

Porady

Mięso w marynacie mozna trzymac nieco dłuzej , tez bedzie smaczne. Podawac zimne , gdy ostygnie, czas pieczenia podałam bez marynowania czas z marynowaniem to 150 minut plus 24 godz. ilosc porcji -około-9 cena za porcje około 2, 10

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jeśli posmakował Wam ten przepis, spróbujcie też innych pomysłów na karkówkę. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować