Karkówka pieczona w oliwno-ziołowej marynacie

5 (180 ocen)

Soczysta karkóweczka, pieczona z oliwą, w marynacie, czyli w zdrowszej wersji i moim zdaniem o wiele smaczniejszej.

Składniki:

  • -3/4 kg karkówki
    -8 łyżek oliwy
    -2 ząbki czosnku
    -po łyżce majeranku, tymianku, rozmarynu i soli
    -2 łyżki przyprawy do gyrosa
    -3 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Karkówka pieczona w oliwno-ziołowej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed upieczeniem - marynata do karkówki:
    Oliwę mieszamy z majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, octem winnym i przyprawą do gyrosa. Karkówkę dokładnie, z każdej strony solimy, nacinamy w kilku miejscach i wciskamy w nie czosnek pokrojony w plasterki. Następnie mięso dokładnie obtaczamy w marynacie. Wstawiamy do lodówki na noc.
  • 2. Mięso pieczemy półtorej godziny (po 45 minut z każdej strony) w 180 stopniach na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Od czasu do czasu podlewamy wyciekającą oliwą, tak żeby było soczyste.

Porady

Mięsko możemy także upiec w prodziżu. Postępujemy wtedy tak samo jak w przypadku pieczenia go w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Oliwa z oliwek Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować