Pieczona ciecierzyca na Wigilię

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wspaniała przekąska na stół wigilijny.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciecierzyca 25 dag
    Olej
    Czosnek granulowany
    Mielona słodka papryka
    Mielona ostra papryka
    Soda oczyszczona 1 łyżeczka
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Pieczona ciecierzyca na wigilię - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciecierzycę zalać zimną wodą i pozostawić pod przykryciem przynajmniej na 8 godzin. Po tym czasie ciecierzycę obficie przepłukać i osączyć na sicie. Następnie zalać 1 litrem wody, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej i gotować bez przykrycia około 40 minut. Odcedzić i wysypać na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Skropić olejem i oprószyć czosnkiem granulowanym, mieloną papryką i pieprzem i solą.. Ciecierzycę dokładnie połączyć z przyprawami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. Przed spożyciem przestudzić. Tak przyrządzoną ciecierzycę możemy podać na stół Wigilijny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować