Pieczeń z jajkiem i pieczarkami

4.67 (3 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pieczeń z jajkiem, pieczarkami oraz boczkiem - pyszna propozycja na ciepło na obiad, jak i na zimną przekąskę.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,

    3 jajka,

    200 g pieczarek,

    100 g boczku parzonego w plastrach,

    2 ząbki czosnku,

    łyżeczka majeranku,

    łyżeczka słodkiej papryczki,

    łyżka soli,

    łyżka bułki tartej,

    pieprz,

    łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Pieczeń Pieczeń rzymska

Pieczeń z jajkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 5-6 pieczarek kroimy na pół, resztę w plastry. Podsmażamy wszystkie na łyżce masła.

    Dwa jajka gotujemy na twardo, obieramy, kroimy na pół

    Do mięsa mielonego dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, papryczkę, sól, pieprz, bułkę tartą - mieszamy.

    Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

    Spód i boki wykładamy 3/4 masy mielonego. Na spodzie układamy połówki pieczarek, na nich połówki jajek, przykrywamy pozostałą częścią mięsa oraz wcześniej przesmażonymi pieczarkami oraz plastry boczku. Całość przykrywamy folią aluminiową.

    Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pieczeń

4.49 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

PIECZEŃ Z JAJKIEM I PIECZARKAMI

aniulek123 Pyszna :)))

To może cię zainteresować