Pieczeń drobiowa z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę z kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Następnie podsmaż krótko z obu stron na rozgrzanym oleju. Ostudź. Fasolkę i kukurydzę dokładnie osącz z zalewy. Ser pokrój w kostkę.
2.Do miski przełóż mięso mielone, osączoną fasolkę i kukurydzę, fetę, posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i bułkę tartą. Wbij jajka, dodaj posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.
3.Podłużną foremkę o dł. 25 cm wysmaruj olejem. Wyłóż połowę mielonego z dodatkami, wyrównaj, wyłóż podsmażony filet z kurczaka. Na końcu rozsmaruj pozostałą masę z mielonego. Pieczeń wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i piecz ok.40 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarze