Pieczeń drobiowa z kurkami i serową marchewką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min

Smakuje wybornie,kawał soczystego mięsa pachnącego aromatem grzybów i sera,świetna na ciepło do drugiego dania.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg piersi kurczaka
    200 g kurek
    1 kulka mozzarelli
    100 g wędzonego sera
    marchewka
    cebula
    2 łyżki masła
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Pieczeń drobiowa z kurkami i serową marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyj,osusz i pokrój wzdłuż na paski,oprósz sola i pieprzem,podziel na trzy części.
    Grzyby oczyść i pokrój na kawałki,cebule obierz,pokrój w kostkę i zeszklij na maśle,dodaj kurki dopraw sola i pieprzem,duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.dodaj śmietanę i jeszcze chwile duś,aż śmietana zagęści grzyby,ostudź,dodaj startą mozzarellę,wymieszaj.
    Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce,wymieszaj ze startym na tej samej tarce wędzonym serem.
  • 2. Małą podłużną foremkę wyłóż z zapasem papierem do pieczenia na dno wyłóż nieregularnie część mięsa,następnie grzyby,drugą część mięsa,marchewkę z serem,przykryj pozostałą częścią mięsa i wystającym papierem.
    Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować