Pieczeń drobiowa z kurkami i serową marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyj,osusz i pokrój wzdłuż na paski,oprósz sola i pieprzem,podziel na trzy części.
Grzyby oczyść i pokrój na kawałki,cebule obierz,pokrój w kostkę i zeszklij na maśle,dodaj kurki dopraw sola i pieprzem,duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.dodaj śmietanę i jeszcze chwile duś,aż śmietana zagęści grzyby,ostudź,dodaj startą mozzarellę,wymieszaj.
Marchewkę obierz i zetrzyj na grubej tarce,wymieszaj ze startym na tej samej tarce wędzonym serem.
2.Małą podłużną foremkę wyłóż z zapasem papierem do pieczenia na dno wyłóż nieregularnie część mięsa,następnie grzyby,drugą część mięsa,marchewkę z serem,przykryj pozostałą częścią mięsa i wystającym papierem.
Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 40-50 minut.
Komentarze