Pieczeń boczkowa z warzywami

  • wyświetlono: 368 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Doskonała na ciepło i na zimno. Warto ją przygotować.

KatarzynaJ
  • 15 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

1,5 kg boczku bez kości,
700g łopatki,
2 cebule,
2 marchewki,
½ selera,
4 jajka,
½ łyżki papryki słodkiej mielonej,
½ łyżki pieprzu,
1 łyżeczka soli,
oliwa

Sposób przygotowania przepisu:

Pieczeń boczkowa z warzywami

  • 1. 1. Marchewkę oraz selera gotujemy al dente we wodzie. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oliwie. Z boczku odkrawamy skórę. Mięso kroimy na mniejsze kawałki. Razem z przygotowanymi warzywami mielimy przez maszynkę do mielenia.
    2. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka, paprykę mieloną, pieprz oraz sól. Dokładnie wyrabiamy masę, aby wszystkie składniki się połączyły. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 11cmx35cm. Wyrównujemy. Wierzch blaszki przykrywamy folią aluminiową. Pieczeń pieczemy około 2 godzin w temperaturze 200 stopni. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmujemy folię. Podajemy z pieczywem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

boczekpieczeńwędliny

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

Dodane przez: rena123

Pieczeń "myśliwska" z mielonej łopatki wieprzowej

Taką pieczeń przygotowuje się bardzo...

Pieczeń z jajkiem i orzeszkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Pieczeń z jajkiem i orzeszkami

Dzisiaj częstuję Was pyszną pieczenią,...

Szynka pieczona z dodatkiem ziół

Dodane przez: Przepisy Online

Szynka pieczona z dodatkiem ziół

Pieczone mięsa wspaniale smakują...

pieczeń z jajkiem

Dodane przez: Jolanta KG

Zajączek czyli pieczeń z jajkiem

Pieczeń z mięsa mielonego z dodatkiem...

Boczek pieczony z czosnkiem

Dodane przez: Kasia_S

Boczek pieczony z czosnkiem

nie ma przy nim dużo pracy a jest...

rolada z boczku

Dodane przez: Maggie79

Rolada z boczku pieczona

Rolada z boczku - pieczona, doprawiona...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE