Pieczarkowa zupa na mleku z kaszą gryczaną

4.49 (196 ocen)

  • 40 min

Zupa z pieczarkami gotowana na mleku podana z kaszą gryczaną. To jedna z naszych ulubionych zup lekko kremowa o wyraźnym smaku.

  • 40 min

Składniki:

  • pieczarki - 0,5 kg
    marchew - 2 szt.
    seler korzeń - 1/2 szt.
    kasza gryczana - 2 torebki
    mleko - 1 szklanka
    woda lub bulion warzywny - 1,5 szklanki
    sól - do smaku
    pieprz - do smaku
    koper posiekany - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pieczarkowa zupa na mleku z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry, podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką.
    Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce.

    W rondlu wymieszać 1 szklankę mleka i 1,5 szklanki wody, dodać warzywa i zagotować. Gotować około 5 minut.

    Dodać pieczarki z cebulką, gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Kaszę przygotować tak jak na opakowaniu i wyłożyć na talerze.
    Wlać zupę, posypać koperkiem.

Porady

Zamiast wody można dodać bulion warzywny dla mocniejszego smaku zupy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować