Małe gołąbki z ryżem i pomidorami zawinięte w liście botwiny podane na sosie i sałacie. Cudowne w smaku, szczerze polecam, kto raz zrobi będzie do nich wracał.
50 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
10 dag ryż
liście botwinki
1 szklanka jogurt
1 sztuka ogórek
przyprawa Tzatzik
1 sztuka sałata
sól do smaku
pieprz do smaku
1-2 sztuki pomidory
Mini gołąbki z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotuje w osolonej wodzie pod koniec gotowania dodaje obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Ogórka obram i ścieram na tarce odciskam nadmiar wody dodaję do jogurtu. Doprawiam do smaku przyprawą tzatzik. Liście botwinki dokładnie płuczę i blanszuję. Na każdy liść nakładam małe porcje ryżu i roluje. Sałatę rwę na mniejsze kawałki układam na talerzach, rozlewam na sałatę porcję sosu. Na sos kładę małe gołąbki.
Komentarze