Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną

4.5 (153 ocen)

Delikatna zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną. Jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • - 500 g małych pieczarek
    - średnia marchewka
    - cebula
    - pęczek koperku
    - 1/3 kostki masła
    - sól
    - pieprz czarny mielony
    - liść laurowy
    - 2 ziarna ziela angielskiego
    - pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
    - kostka bulionowa
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Cebulę pokroić w niezbyt dużą kostkę i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać pieczarki, podsmażać razem jakieś 5 minut. Następnie posolić i gdy pieczarki puszczą sok, dusić całość kolejne 5 minut. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki, liść laurowy oraz ziele angielskie i zalać 1 litrem gorącej wody. Rozpuścić kostkę bulionową i wsypać kaszę jęczmienną. Gotować około 20-30 minut aż marchewka zmięknie a kasza się ugotuje. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać z poszatkowanym drobno koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować